17 Sierpień 2020

 

WAKACJE W KRASNOLUDKACH

TYDZIEŃ VIII

Tydzień kulinarny

Poniedziałek

Jogurtowe parafait

Przepis jest bardzo prosty, dzieci starsze bez problemu mogą ten deser przygotować samemu. Wystarczy:  jogurt najlepiej typu greckiego dodatki ( może być muesli, granola. Konfitury, owce, pokruszone ciastka) Gdy składniki będą już gotowe układamy je w szklance lub misce warstwami.

Wtorek

Lody dla ochłody

Do tego przepisu potrzebne nam będą foremki do lodów, ewentualnie puste opakowania po jogurtach. Składni: sok owocowy, owoce. Do foremki wlewamy sok i dodajemy pokrojone w małe kawałki owoce. Wkładamy do zamrażalnika na 20 minut. Po czym wyjmujemy i wkładamy w środek lodów drewniane patyczki. Po tej czynności z powrotem zanosimy nasze lody do zamrażalnika i czekamy około 2h.

Środa

Jajko świnka

Składniki : jajko ugotowane na twardo, ziarenka pieprzu, ugotowana parówka, majonez, natka pietruszki Ugotowane jajko studzimy i obieramy. Parówki kroimy na plasterki i przyklejamy do każdego jajka jako nosek za pomocą majonezu. Z paru plasterków wycinamy trójkąty, a następnie po obu stronach jajka od strony nosa robimy nacięcie i wkładamy w nie trójkątne uszka, Z ziaren pieprzu robimy oczka a z gałązek natki ogonek świnki.

Czwartek

Letnia sałatka kostka Rubika

Składniki:  arbuz, ogórek,  ser feta. Wszystkie składniki kroimy w równe kwadratowe kostki, a następnie składamy je w kostkę Rubika. Nasze danie możemy podawać z innych ulubionych składników i na koniec polać odrobiną miodu.

Piątek

Ślimaczek- Prosty deser dla każdego dziecka

Składniki: banan, chleb tostowy lub zwykły, słony paluszek,  rodzynki,  miód. Z chleba wycinamy kółko ( to będzie muszla). Na chlebie rysujemy spiralkę miodem. Obieramy banana i robimy na jednym końcu różki z paluszka i oczy z rodzynków. Układamy cała kompozycję.

Smacznego!

« Powrót

 Dołącz do nas:

Masz pytania? Jesteśmy do dyspozycji:

        

507 042 540  Dyrektor zarządzający
797 349 893  Przedszkole - ZAPISY

  mail: [email protected]